середу, 12 жовтня 2022 р.

13.10.2022 Мильні бульбашки

 


Історія виникнення мильних бульбашок
Чи знали ви, що надування мильних бульбашок вже давно перетворилося на справжнє мистецтво? Наприклад, англієць Сем Хіт протягом 20 років займається цією справою і був навіть занесений в книгу рекордів Гіннеса. Він створив мильний міхур у висоту 1,5 метра і завширшки 3,3 метра, в який помістилося 50 чоловік.
Прийнято думати, що вперше вони були створені кілька тисяч років тому. При розкопках міста Помпей були знайдені фрески із зображенням дітей, які видувають бульбашки. Деякі стародавні китайські папіруси зображують людей, видувачих прозорі кулі через глиняні палички.
Ми розповімо Вам дві версії виникнення мильних бульбашок:
1. Деякі історики дотримуються думки, що мило винайшли римляни. Вони ж придумали популярну нині розвагу. Стародавні племена перед проведенням урочистих обрядів змащували себе жиром і посипали попелом. Незабаром вони помітили благотворний вплив цих компонентів на волосся і задумалися про створення мила. А потім з'явилися мильні бульбашки.
2. В давнину король однієї з країн віддав наказ усім ретельно вимитися. Ніхто не смів ослухатись, всі жителі прийняли намилюватися милом, терли один одному спини і лише один сажотрус не захотів мити шию. Він взагалі ніколи цього не робив і не збирався надалі. Його посадили в камеру, де він займався розкурюванням улюбленої трубки. Одного разу за ним прийшли стражники і посадили в камеру, де було мило, ванна і рушник. Норовистий сажотрус почув, що якщо він не помиється, то його стратять. Але той все одно стояв на своєму. Тоді йому запропонували викурити останню в житті трубку. В цьому задоволенні він не міг собі відмовити. І уявіть здивування сажотруса, коли замість диму з трубки виникла мильна бульбашка. Вилетівши у вікно, вона засяяла на сонці. Люди, що побачили це диво були здивовані. До вікна тюремної камери збігалося все більше людей. В камеру привели місцевого професора, і він відзначив, що в трубку потрапила мильна вода, звідси і мильні бульбашки. Всі прийшли в такий захват, що вже й не думали про страту. Навпаки, з тих пір сажотрус став знаменитим і почесним громадянином королівства. За купівлю можна було розраховуватися мильними бульбашками, вони стали певною цінністю. І ніхто так і не змусив сажотруса помити шию. Ось така існує весела легенда появи першого в світі мильної бульбашки.
Існує стереотип, що головні споживачі мильних бульбашок - діти, але багато вчених не змогли залишитися осторонь від цієї розваги. Англійський фізик Вільям Томсон у своїх лекціях часто говорив про те, що видуваючи мильну кулю і спостерігаючи за нею, можна зробити дуже багато цікавих відкриттів.
Діти дуже люблять мильні бульбашки. Найбільший захват викликала покупка нового флакону бульбашок, адже тепер можна було видути ще тисячі куль.
У 1994 році Тім Кехоз поставив мету - створити ідеальний барвник для мильних бульбашок. Спочатку результати були слабенькими - бульбашки виходили блідими, ледь помітного відтінку. Були витрачені роки на те, щоб створити ідеальну формулу рідини. Ця формула дала можливість створювати мильні бульбашки, що не залишають слідів на поверхнях.
Цікаві факти з історії розваги
На полотнах художників 17 століття зображені діти, що видувають невагомі мильні кулі. Звичайно, в ті часи спеціальний розчин не використовувався. Мильні бульбашки створювалися з води, що залишається після прання одягу.
Популярність мильних бульбашок дуже виросла в 18 столітті. Цьому сприяло використання в рекламі мила картини відомого художника із зображенням хлопчика, видуває мильні бульбашки.
У всі часи мильні бульбашки були уособленням людського життя, показуючи її швидкоплинність і чарівність.