понеділок, 28 березня 2022 р.

28.03.2022 р.  ГПД 3   Тема дня: "Сім кольорів веселки"




Як веселку відшукать

Як веселку відшукать
У ясну годину?
Треба так до сонця стать,
Щоб дивилось в спину.

Грає сяйво в небесах,
Коли сонце низько.
Лише зранку ця краса
І як вечір близько.

Сонце вказує на схід,
Дощ на захід рветься –
Веселковий самоцвіт
Вранішнім зоветься.

А на захід сонце йде,
І дощить на сході –
Дивовижею цвіте
Надвечірня врода.


Легенда про веселку

          Існує легенда, що веселка - це шлях до неба, велетенський міст, по якому сходять на землю янголи. Тому її ще називають "райдуга", тобто райська дуга, яку створив Бог на знак угоди між Отцем Небесним та людьми, коли пообіцяв праведному Ною, що більше ніколи не насилатиме на землю такої страшної нищівної зливи. Насправді ж веселка - це сонячні промінчики, які заломлюються й відбиваються у краплинках дощу. І виникає вона лише тоді, коли одночасно світить сонечко і йде дощик, або після дощу, коли краплинки ніби висять у повітрі. На землі ми бачимо лише частинку веселки, але якщо на неї поглянути з гори або літака, то можна побачити й суцільне коло. Складається веселка з семи кольорів, які плавно переходять з одного в інший: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий.

          - Діти, чи хотіли б ви запам’ятати, в якому порядку розміщені кольори веселки? Цю послідовність кольорів легко запам'ятати, якщо вивчити таку фразу, кожне слово якої розпочинається на літеру, що відповідає кольору. Для цього вигадали ось такий веселий віршик:

 «Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати».

          - Давайте повторимо всі разом.

          - Кожне слово цього вірша починається такою ж літерою, як і назва кольору: чапля – червоний, осінь – оранжевий, жде – жовтий, завзято – зелений, буде – блакитний, сани – синій, фарбувати – фіолетовий.


Пропоную виготовити веселку з пластиліну: