суботу, 15 жовтня 2022 р.

15.10.2022 Пластилін

 

Пластилін — матеріал, який складається з порошку глини, а також ряду речовин, що не дають йому висохнути (жири, віск та інше). Ліплення з пластиліну допомагає дитині розвинути в собі посидючість та фантазію. Крім дітей, матеріал використовується скульпторами для створення ескізів, а також аніматорами для створення своїх героїв. 

Пластилін розробив вчитель англійської школи мистецтв Вільям Харбут в 1897 році. Його задумка полягала в створенні матеріалу, що не висихає на повітрі. Склад першого пластиліну запатентований та не розголошується, але з часом стали відомі деякі з інгредієнтів: стеаринова кислота, вазелін і солі кальцію. Матеріал не висихав та дозволяв студентам без проблем створювати та редагувати свої роботи. Ще одна перевага — перший пластилін не лип до рук, що зробило його ще популярнішим.

З самого початку XX століття, пластилін стали виготовляти в промислових масштабах на німецьких заводах. Крім основних інгредієнтів пластиліну, склад поповнили барвники. У той час, матеріал нарізали вручну і, відповідний відділ, назвали «Алея веселки». Творець пластиліну був такий гордий власним винаходом, що написав книгу, де розкрив понад 100 способів використання матеріалу.