неділя, 22 травня 2022 р.

23.05.2022 Тема дня:"Непересічні українці"



Непересічні українці

Видатні особистості зазвичай народжуються в ті часи, коли суспільство їх найбільше потребує. І вони, як Ной, допомагають народу впоратись зі складнощами, дарують бажану надію та намагаються розв’язати нагальні проблеми. Таких людей називають «поцілованими Богом». Завдяки своїй геніальності вони впливають на розвиток цивілізації, стають плацдармом для створення чогось нового та вагомого.

Видатні персоналії залишають слід в історії, культурі та науці, який не зникає і через століття.

Непересічних українців чимало: княгиня Ольга, Роксолана, Богдан Хмельницький, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Олександр Довженко, Володимир Івасюк, Катерина Білокур, Марія Примаченко, Серж Лифар, Валерій Лобановський, брати Клички, Лілія Подкопаєва, Руслана, Джамала… Їхні імена знає весь світ. Ці люди змогли піднести нашу державу на п’єдестал слави, довести, що українці — сильна, талановита нація.

У далекому 811 році світ знав про існування могутньої Київської Русі – найбільшої європейської держави. Вже тоді княгиня Ольга прийняла християнство, спілкувалася з правителями інших держав. Її онук Володимир Великий – один із перших, хто по-справжньому творив нову державу, дбав про розквіт цивілізації. Саме він зумів об’єднати землі східних та західних слов’ян, запровадив християнство, створив могутній державний апарат та налагодив торгівельні зв’язки з іншими тодішніми країнами.

Та дійсно «світовою державою» Україна стала за часів правління Ярослава Мудрого. Князь обрав собі в дружини шведську принцесу, зумів видати своїх доньок за французького, угорського та норвезького королів, а сина одружив зі спадкоємицею візантійського імператора Костянтина Мономаха. За його часів Київ мав міцні політичні позиції, своєю пишнотою змагався з Константинополем, який тоді називали «другим Римом», розквітла культура, мистецтво та містобудування. Чого варте лише духовне «серце» Києва – Софійський собор, який і нині є візитівкою столиці та популярним туристичним місцем.

У ХV столітті виник феномен, який спровокував створення нації. Слово «козак» стало справжньою зброєю та ознакою свободолюбства українців. Саме та епоха явила світу Богдана Хмельницького – талановитого стратега, мудрого дипломата, щирого патріота.

Центром України став острів Хортиця. Січ згуртувала навколо себе тисячі тих, хто боровся за незалежну державу. Подвиги запорізького козацтва стали відомі в багатьох європейських країнах. Чимало правителів намагалися заручитись підтримкою козаків, переманити їх на свій бік. Проте найбільше кров холола в загарбників при згадці Богдана Хмельницького.

Про Роксолану написано чимало книг, її історію екранізовано не одним режисером. Образ цієї дівчини й досі залишається легендарним. Вона стала найзагадковішою і найсильнішою жінкою в історії України, відомою на весь світ. Настя Лісовська (справжнє ім’я Роксолани) зуміла не лише завоювати серце султана Сулеймана, але й усіляко допомагала своїм співвітчизникам. Цікаво, що під впливом Роксолани султан розпустив свій гарем. Настя використовувала прихильність султана не тільки для власних інтриг, але й для того, щоб допомогти українському населенню уникнути набігів турків та татар.

Друга половина ХVІІІ століття. Початок духовного відродження в Україні. Одна із центральних постатей – мандрівний філософ і поет Григорій Сковорода.

Та найвизначнішою постаттю серед митців України був і залишається Тарас Шевченко. Геніальний поет, художник, громадський діяч, який своїми віршами підіймав свідомість людей на великі справи. Кобзар став символом ідеї незламності духу українців. Його ім’я відоме у всьому світі, його обличчя впізнає кожен другий пересічний іноземець, а твори Тараса Григоровича перекладені багатьма мовами.


Виготовлення аплікації до Дня Героя.