вівторок, 12 травня 2020 р.

Малюємо маки.

Як намалювати мак?

Як намалювати мак?

«Вродлива, немов маківочка!» — говорять у народі про красиву дівчину. Тендітна квітка маку символізує молодість і здоров’я. Чи не тому україночки так люблять прикрашати червоними маками свої вишиванки? Намалюймо ці багряні та ніжні польові квіти!


Український народ споконвіку наділяв маки таємничою, магічною силою. Вважалося, що ці пломенисті квіти захищають від злих сил та усіляких бід.

Маковий цвіт, як і калиновий, — символ дівочої вроди і чистоти, означає радість, піднесення. Маки вплітали в косу, аби пишним було волосся. Відваром макових квітів напували дітей, щоб краще спали. Прикрашали маками і віночки.

Маки — квіти мрій і скорботи водночас. Вони — символ пам’яті за полеглими на війні солдатами. Криваво-червоні пелюстки маку, немов краплини крові, яскравими вогниками горять у траві, нагадуючи про величний подвиг захисників Батьківщини.

Від поля, всіяного маковим цвітом, не відвести очей. Намалюй маки у своєму альбомі — нехай їхній цвіт додає тобі настрою та принесе додому жаркий подих літа.

Вчимося малювати маки кольоровими олівцями

У Стародавній Греції та Римі з маками було пов’язано чимало міфів та легенд. Одна з них розповідає про римську богиню Венеру. Дізнавшись про загибель свого коханого Адоніса, вона проплакала кілька днів та ночей поспіль. Її гіркі сльози падали на Землю та розквітали у вигляді макових квітів. Відтоді макові пелюстки опадають так само легко, як і жіночі сльози…

Намалюємо ці витончені польові квіти крок за кроком.

1. Намалюй від руки два кола — основи квіток маку. З них ми пізніше намалюємо пелюстки.

2. Від кожного кола проведи по одній лінії — це стебла маків. Домалюй два закритих бутони — нехай їхні стебла перетинаються між собою.

3. Знизу стебел квітів домалюй два листочки, так малюнок матиме більш природній та гармонійний вигляд. Зверни увагу на форму листя: воно має різкі хвилеподібні вигини.

4. Настав час промалювати пелюстки квітів. Внутрішні щільно прилягають до основи квітки та наполовину прикривають серединки, а зовнішні відхиляються назад.

5. Жовтим олівцем промалюй світлі ділянки на квітах, бутонах та листі.

6. Зафарбуй маки червоним олівцем за допомогою штрихування. Штрихи мають бути різкими, з основи вгору. Натиск олівця додасть насиченості кольорів.

7. Продовжуємо показувати контрастність за допомогою кольору. Ближче до основи тон буде щільнішим і яскравішим, а до краю — більш блідим.

8. Візьми на тон темніший червоний олівець та зроби переходи кольорів більш плавними. Варто штрихувати акуратно, щоб не зафарбувати жовтий колір.

9. Блідим зеленим зафарбуй стебла, листя і бутони.

10. Темно-зеленим виділи контури листя. Цим самим відтінком промалюй серединки й тіні на стеблах.

11. Чорним олівцем уточни край і домалюй тичинки в серединках маківок.

Прекрасна робота!